ADI napisał(a):
... oni nie założą silniczków ASP tylko CMB, włożą je do najlepszych kadłubów na świecie i taki będzie tego efekt. Oni mają klasy FSR V i niech tak pozostanie
Założeniem klasy standard (popraw mnie Andrzej jeśli się mylę
) było startowanie jak najniższym kosztem i mniej więcej na takim samym sprzęcie, dlatego, zostały zakupione za pieniądze sponsora silniczki ASP dostępne dla każdego chętnego.
No to proponuje zobaczyc jak na zawodach plynie lodka z silnikiem asp a jak z mvvvs'em czy webra. To przepasc. W juniorach ktos na mvvs nakrecil 35 kolek a reszta tak okolo 20. Predzej czy pozniej ktos zalozy cmb. To nieuniknione.
Niech asiory zrobia te najlepsze kadluby. Chetnie popatrze jak beda plywac.
ADI napisał(a):
- seniorzy startujący w klasach FSR V, członkowie kadry narodowej oraz zawodnicy, którzy w ubiegłym sezonie zdobyli pierwsze trzy miejsca w pucharze Polski nie powinni startować w klasie standard.
No to nie bede juz nic budowac, bo nie daj Boze zbuduje cos wiekszego i wystartuje w np 3.5 to juz w standartach jestem stracony i moge na smietnik go wyrzucic...
BEZ SENSU.
Niestety nie kazdy zaczyna plywac w wieku lat 10. Niektorzy zaczynaja przygode z lodkami duuuuzo pozniej. Ten zakaz zamyka drzwi do rozwoju. Smutne.
W ten sposob robicie ze standartow klase drugiej kategorii dla leszczy. Jak tu sie cieszyc z pucharu? Zenada.
Jestem przekonany ze nie jeden senior chetnie by poplywal standartem bo moze go zbudowac za 400zl. Ten glupi przepis powoduje ze na zawodach bedzie startowac po 5 zawodnikow zamiast np 10 i to w dwu seriach. Do mety doplynie 2 lub 3 i nagrody dostana ci ktorym uda sie w ogole doplynac do mety i silniki im nie zgasna lub lodki sie nie rozleca. Szykuje sie prawrdziwa pierwsza liga...
ADI napisał(a):
- w klasie standard powinno się dopuścić stosowanie nitrometanu - znacznie ułatwi to zawodnikom regulację silników oraz zwiększy widowiskowość zawodów.
Tu popieram. W Bornym co chwila komus cos gaslo. Silniki o tak malej pojemnosci powinny miec nitro!!! Tak z 15% powinny wytrzymac. Zawody przestana przypominac wyscigi zolwii...
pozdrawiam